Každý je sám sobě nejlepším lékařem

Diskutabilní prospěšnost některých druhů zeleniny.

24.04.2009 21:04

 

Lilkovité - mezi které patří i oblíbené brambory, rajčata a pariky je možno zařadit  mezi potraviny jejichž prospěšnost je diskutabilní. I přes velmi silné antioxidační účinky a obsah mnoha vitamínů, obsahují rovněž velmi silné toxiny - zejména přírodní insekticid solanin. Je proto nutné tuto zeleninu konzumovat v menším množství a pokud možno ne pravidelně. Pokud připravujeme brambory, je třeba dbát na jejich vaření a konzumaci se slupkou, kde je obsažena protilátka sloužící k bezproblémovému strávení. U rajčat si dáváme pozor hlavně na oblíbený koncentrát - kečup. Jeho konzumace může vést k předávkování solaninem a tomatinem. Takové předávkování se nemusí ihned nijak zevně projevit, ale působení silných toxinů způsobí v organismu vysokou zátěž pro imunitní systém, kterému pak nezbývá dostatek energie na řešení ostatních obranných aktivit. To se může později projevit vznikem onemocnění různého charakteru. Takže opatrně a střídmě.

Jen pro zajímavost - Středoameričtí a Jihoameričtí indiáni používali výtažky z plodů uvedených lilkovitých více než k jídlu, k mazání kůže jako ochranu proti hmyzu a parazitům. Konzumace těchto plodů lilkovitých byla v době objevení Ameriky minimální.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma! Webnode