Tento recept je vyzkoušený, ale energeticky odpovídá nižší zátěži, například pokud máte sedavé zaměstnání nebo pro děti školního věku. Důležitá je skladba, kterou je možno množstvím přizpůsobit energetické spotřebě jednotlivce. Přo dodržování této skladby jídelníčku budete mít pocit hladu jen na počátku, nějaký 1 - 2 týdny, pak se vše upraví a začne velká úleva. Budete se cítit o mnoho lépe. Lze takto zhubnout zhruba o 2,5 kg - 6 kg za jeden měsíc. Není třeba žádný nadbytečný pohyb, vše dělejte jako dříve. Důležité je rovněž načasování požití jídla, je bezpodmínečně nutné jíst ve stejnou dobu každý den a pokud možno na minutu přesně - účinek se takto mnohonásobně zvyšuje. Úplně nejlépe jsou na tom lidé pracující pouze ve dne - na jednu směnu, mají nejlepší metabolické předpoklady ke správnému stravování i odpočinku. Bude se jim tedy i lépe hubnout. Nezapomínejte alespoň 2x týdně na čisté kakao jako přísadu do jídla (např.:vločky s kakaem ), nahrazuje mnoho látek, které pomohou organismu zapomenout na sladké (nebudete mít na sladké chuť). Ale pozor na množství (zácpa). Ostré koření je v době hubnutí lepší vůbec nepoužívat, protože podporuje vznik velkého množství trávících šťáv a je tedy i rychlejší trávení (máte dříve hlad). Potraviny, které jsou zde uváděny jako vhodné, obsahují vše potřebné pro bezproblémový chod organismu a stimulují k výrobě správných trávících enzymů dostatečně. Ostré koření je sice běžnou součástí našich domácností, ale jeho prvotním užitkem bylo a v rozvojovém světě dodnes je - dezinfekce trávícího traktu. Bez ostrého koření by se rozvojový svět potýkal s ještě více nemocemi, než dosud. Složení jídelníčku není v přímém souladu se zdravou výživou, použitím některých potravin (mléko, plátkový sýr, necelozrnný chléb), ale je postačující pro proces hubnutí. Po docílení stanovené hmotnosti, je třeba tyto potraviny ze souvislého stravování vyřadit.
Čemu je nutno se vyvarovat především a nekonzumovat vůbec nebo minimálně:
____________________________________________________________________________________________________________________________
Alkohol - způsobuje blokádu ledvin, které potom v těle zadržují vodu, ta zůstává v tkáních a organismu tam rozhodně neprospívá (jedná se o jinou formu vody, než, která je přirozenou součástí metabolismu).
Výsledek - Nekonzumovat vůbec
____________________________________________________________________________________________________________________________
Uzeniny - nejen, že obsahují veškerý odpad masného průmyslu, v jehož dovozu jsme v rámci EU jedničkou, ale rovněž obsahuje rychlosoli, které mají urychlovat zrání masných výrobků. Kdo se má jen trochu rád a myslí to se sebou nebo svými blízkými dobře, tak se tomuto sortimentu vyhne na velkou vzdálenost.
Výsledek - Nekonzumovat - BEZ VYJÍMKY
____________________________________________________________________________________________________________________________
Sůl - rovněž způsobuje blokádu ledvin a stejně jako alkohol organismu neprospívá. Soli, které organismus potřebuje jsou obsažené v potravinách a vodě, a jsou jiné struktury, než sůl kamenná nebo mořská.
Výsledek - Vůbec nepoužívat k dosolování a velmi málo k zasolení například brambor
____________________________________________________________________________________________________________________________
Kořenící směsi, omáčky a dresinky - obsahují velké množství soli
Výsledek - Nepoužívat - bez vyjímek
____________________________________________________________________________________________________________________________
Cukr - organismu neprospívá vůbec v ničem a naopak ničí, co může. Oslabuje organismus a podlamuje imunitní systém jako celek.
Výsledek - Nekonzumovat ani vyjímečně. Když už si neumíme pomoci, tak používat alespoň nečištěný (hnědý) cukr
____________________________________________________________________________________________________________________________
Skladba jídelníčku, který nám dá vše a organismus nebude strádat:
Vhodné potraviny : - pohanka loupaná (kroupy), celozrnná rýže, brambory, čočka, hrách, fazole, ovesné vločky
- obyčejný tvaroh, vajíčko natvrdo, lučina, plátkový sýr, mléko polotučné, kefír, podmáslí, acidofilní mléko, valašská kyška
- červená paprika, ředkvička, okurka, cibule, česnek
- jablko, hruška, banán, pomeranč
- kakao, lískové oříšky, vlašské ořechy, hrozinky
- chléb obyčejný odleželý (pokud máme možnost, lepší je celozrnný, ale není podmínkou)
Jídelníček volíme v rytmu - 3x týdně jedno jídlo denně s masem a 4x týdně bez masa po celý den
Maso: maximálně 150g na jednu porci a jednoznačně pouze vařené
Modelový jídelníček:
Snídaně: 1x krajíc chleba + 1 - 2x plátek sýra (40g - 80g) + 1/3 - 1/2 kostky tvarohu + 1/4 papriky na plátky pro uchucení (nebo ředkvička nebo okurka)
Dopolední svačina 1 varianta: 10x jádro lískových( nebo jiných výše uvedených) oříšků + 20x hrozinka
Dopolední svačina 2 varianta: 1x celozrnný rohlík (80g) + 1x jablko (nebo jiný 1 kus ovoce)
Oběd 1 varianta: ovesné vločky uvařené s vodou nebo mlékem (až 700g hotové) + 2 lžičky kakaa
Oběd 2 varianta:rýže basmati jako nákyp s oříšky a hrozinkami (až 700g hotové) + rozšlehané vajíčko pro nakypření
Oběd 3 varianta:vepřové na česneku (100g - 150g) + pohanka smíchaná s celozrnnou rýží (každou komoditu je nutno vařit nejprve zvlášť a pak teprve smíchat)
Oběd 4 varianta:vařená čočka s vajíčkem ( 200g - 400g)
Oběd 5 varianta:hovězí guláš s bramborem (100g - 150g masa)
Odpolední svačina 1 varianta:5x jádro lískových (nebo jiných výše uvedených) + 10x hrozinka
Odpolední svačina 2 varianta: celozrnná houstička - suchar (20g) + okurka (100g)
Večeře: - musí se uskutečnit do 17:00 jablko, hruška, banán, pomeranč v množství cca 400g - 700g součtové hmotnosti(brutto)
Večeře další varianta není: pouze různé kombinace ovoce a v uvedeném množství
Asi tak 2 hodiny po večeři, tedy okolo 19 hodiny, je nutno vypít 250ml nedochucovaného kysaného mléčného nápoje (kefír, acidofilní mléko, podmáslí, valašská kyška).
Pitný režim: Pramenitá nesycená a nedochucovaná voda v množství minimálně cca 1 - 1,5 litru za den a v tempu 0,5 dcl za 30minut.
Samozřejmě nezapomínáme na každodenní přísun vitamínů, který zabezpečíme čerstvou petrželkou, pažitkou, sarurejkou, kadeřábkem.
Ideálním množstvím přitom je, cca 2 polévkové lžíce během dne.
Při dodržování tohoto jídelníčku dodsáhnete znatelných výsledků (snižování hmotnosti) již po prvích 2 týdnech. Díky nepoužívání soli a koření znovu objevíte chuti potravin, které jste dávno zapomněli. Budete klidní a spokojení.
____________________________________________________________________________________________________________________________
Vyhodnocení programu zdravého hubnutí.
Z téměř stovky oslovených se nakonec zůčastnilo 18 dobrovolníků m(muž), ž(žena) ve věku 31 - 52 let po dobu 3 měsíců. Po ukončení programu se všichni bez rozdílu cítili mnohem lépe, většina uvedla buď úplnou ztrátu nebo sníženou nadýmavost, mnohem lepší spánek a mnohem lepší psychický stav, což bylo možné pozorovat.
Výsledky v I. (modré) skupině při dodržování dohodnutého jídelníčku a bez nadbytečného pohybu:
Počáteční hmotnost |
Po prvním měsíci |
Po druhém měsíci |
Po třetím měsíci |
Měsíční Ø úbytek (kg) |
Konečná Hmotnost/výška |
m82 |
78 |
74 |
72 |
3,33 |
72/170 |
m97 |
92 |
88 |
86 |
3,66 |
86/182 |
m89 |
85 |
82 |
79 |
3,33 |
79/174 |
ž84 |
81 |
79 |
78 |
2,00 |
78/172 |
ž85 |
80 |
78 |
75 |
3,33 |
75/174 |
ž89 |
85 |
82 |
79 |
3,33 |
79/176 |
Výsledky ve II. (červené) skupině při dodržování dohodnutého jídelníčku s cvičením 3 x 25 minut denně – rotoped:
Počáteční hmotnost |
Po prvním měsíci |
Po druhém měsíci |
Po třetím měsíci |
Měsíční Ø úbytek (kg) |
Konečná hmotnost/výška |
m98 |
95 |
94 |
93 |
1,66 |
93/187 |
m95 |
93 |
91 |
90 |
1,66 |
90/188 |
ž87 |
84 |
82 |
80 |
2,33 |
80/176 |
ž88 |
86 |
84 |
82 |
2,00 |
82/177 |
ž81 |
79 |
77 |
76 |
1,66 |
76/172 |
ž76 |
74 |
72 |
71 |
1,66 |
71/165 |
ž78 |
76 |
74 |
73 |
1,66 |
73/164 |
Výsledky ve III. (žluté) skupině při dodržování dohodnutého jídelníčku s cvičením 3 x 25 minut denně rotoped + 2x týdně 1 hodina plavání:
Počáteční hmotnost |
Po prvním měsíci |
Po druhém měsíci |
Po třetím měsíci |
Měsíční Ø úbytek (kg) |
Konečná hmotnost/výška |
m92 |
90 |
89 |
88 |
1,33 |
88/183 |
ž86 |
84 |
83 |
82 |
1,33 |
82/176 |
ž86 |
84 |
82 |
81 |
1,66 |
81/176 |
ž81 |
80 |
79 |
78 |
1,00 |
78/172 |
ž78 |
77 |
76 |
75 |
1,00 |
75/171 |
I z grafů je možné vypozorovat, že zvýšená tělesná námaha nemá přímý vliv na rychlou ztrátu tělesné hmotnosti. Ba naopak, organismus blokuje odbourávání zásob a šetří. Vzhledem k tomu, že zvýšená fyzická zátěž nemusí být pro každého přínosem, například z důvodu různých onemocnění pohybového aparátu, je možné navrhnout tuto redukční a „zdravou“ dietu naprosto každému a bez přidané fyzické námahy.