slouží i jako odpověď pro Janu M. ze 14.10.2008
Konzumací mléčných produktů je sice možné dosáhnout zvýšené hustoty kostí, ovšem pokud se jedná o výrobky z neděleného mléka, které obsahuje potřebné protilátky k jeho bezproblémovému přijetí lidským organismem. Dnes již takovéto produkty nelze téměř koupit v komerčních zařízeních. Výrobky z děleného (především kravského) mléka i mléko samotné, jsou pro organismus pouze zbytečnou zátěží, kdy je výtěžnost pro organismus minimální. Mnohem lepší je, soustředit se na spolehlivé zdroje vápníku a na teorii, podle které jsme délkou střev stále více podobní býložravcům.
Mezi spolehlivé zdroje vápníku patří:
- fazole sušená(především velká bílá), lusky mají vápníku méně,, hrášek zelený,, květák,, hlávkové zelí - bílé i červené,, červená řepa,,
- hroznové víno,, hrušky,, třešně,, višně,, černý rybíz,, angrešt
- kmín,, česnek,, bazalka,, saturejka,, pažitka,, petržel naťová,, celer naťová
- vejce a především vaječné žloutky,, tvarohové sýry (termizované - jsou vyráběné z neděleného mléka), kefír (rovněž není vyráběn z neděleného mléka)
Není snad třeba dodávat, že uvedené potraviny nesmějí být například zavařeniny nebo že zelí nemá smysl konzumovat sterilované, ale buď z čerstvého vařené nebo kysané.
K tomu aby se vápník přisvojil a stal se tak součástí kostí i zásob organismu je třeba mít současně k dispozici dostatek vitamínu "C" a "D".
Vitamín "C" najdeme spolehlivě v různém ovoci a čerstvé zelenině, která má být součástí každého jídla. Vitamín "D" nalezneme především v rybím tuku a mořských rybách, játrech mořských živočichů, ale také ve vejcích a tvrdých sýrech typu "čedar".
Vzhledem k tomu, že většina uvedených zdrojů vitamínu "D" patří špíše k rizikovým( mořské ryby, které se k nám dostanou, patří mezi potraviny nejvíce napadené nebezpečnými plísněmi), je lěpší v měsících, kdy nesvítí slunce, kterého působením se vytváří vitamín "D" rovněž, denně užívat tobolky s rybím tukem (přes zimu).
Mnoho štěstí a lepší zdraví